Tuesday, November 18, 2014

В страната на бумащината

Здравейте, преборихме самотата (доста лесно бих казал - дори се съмнявам, че се правихте на доволни от живота, а после пак ще чета оплаквания из Мрежата колко сте самотни, но карай!) и сега е време да се върнем към стандартните си занимания тук, но по по-нестандартен начин. Днес е време за приказки! Приятно слушане!

"Имало едно време една страна, където бумащината и задълбаването в детайлите били на почит. В тази страна се случила следната случка:
Любомир Шофьорски бил застраховал колата си срещу ПТП (или с прости думи катастрофа с автомобила, както и всякакви други пътни произшествия) в местната застрахователна компания с най-голяма популярност. За нещастие един ден той си шофирал, а някаква птица се изпуснала върху предното му стъкло и то точно пред шофьорското място. Това довело до леко разсейване и нашият човек се забил в едно дърво. То било твърде старо и от удара паднало върху близкия стълб за електричество. След разправии с местните екоорганизации и местното енерго, той отишъл при застрахователя, за да види дали ще му помогнат финансово да премахне щетите по колата си в следствие на този нелеп инцидент. Посрещнал го застраховател, на чийто бадж пишело, че се казва Дребньо Детайлинов. Ето как протекъл разговора между тях:
- Добър ден! Идвам при вас, понеже имам застраховка срещу ПТП и наскоро претърпях такова.
- Заповядайте. Какво по-точно беше произшествието?
- Много глупаво! Една птица се изпусна върху предното стъкло на колата по време на движение и то точно пред мястото ми, аз загубих временно видимост и пометох едно дърво. То пък взе, че падна върху ел. стълб и така!
- Интересно, интересно... - застрахователят извадил една купчина празни бланки и ги подал на Шофьорски - Попълнете тези!
- Добре.
Нашият човек извадил първата бланка и я попълнил. После продължил с втората, но на третата ченето му увиснало. Доклад за птицата? Че това пък за какво му е, а и кой изобщо би правил такъв документ. Попитал дали не е грешка, а Детайлинов заявил, че това е редовна практика.
- Само трябва да отбележите какъв вид птица е била, дали е имало признаци на някаква болест, прелетна ли е била или от градски тип, малък или по-голям размах на крилата е имала, както и дали е можела да избегне инцидента с вас. Най-накрая е полето за попълване на адреса й или поне мястото, около което се очаква да бъде намерена.
- Но нали разбирате, че повечето от нези неща няма как да са ми известни?
- Е, тогава попълнете този документ! - и му дал нова бланка.
Доклад за неизвестна птица извършител? Добре, на повечето места написал "Не знам!" или "Неизвестен" и приключил. Тогава взел четвъртата бланка и... моля? Медицинско на дървото? На колко години е било преди сблъсъка? Има ли други подобни случки в миналото му? Иглолистно или широколистно е било? Имало ли е някакви плодове по клоните си? Било ли е населено или не? Ако не са забелязани жители, то поне имало ли е доказателства или предпоставки за наличието на такива (гнезда, хралупи, белези от кълвачи и т.н.)? Колко клони е имало, как са били разклонени и с какво разположение? Точна географска позиция на дървото (с координати)? Имало ли е мъх или не? Някакви следи от опити за сечене спрямо същото? Степен на плътност на дървесината му? Дали може да е имало термити??? Посока на вятъра по време на сблъсъка? Има ли доказателства, че същото е преживяло бури, урагани или други по-сериозни и застрашаващи го бедствия? Наличие на изгаряния или други увреди в следствие на сблъсъка или удара в стълба?
- Извинете, но повечето от тези неща няма как да ги знам!!!
- Разбирам - казал застрахователят и пак му подал някакъв документ, където той заявявал, че се отказва да приложи медицинско на дървото и приема, че същото е било в добро здраве и без видими причини за скорошна смърт.
Шофьорски взел следващият документ и ахнал - доклад за електрическия стълб, който бил блъснал посредством падналото дърво? Дали е бил нов? Дали е бил за постоянен или променлив ток? Дали е бил инспектиран скоро от служители на местното ЕРП? Дали е имал увреди (ръжда, гнезда и други конструктивни дефекти)? Дали е имало причина да се смята, че някой се е опитвал да сваля прикачените кабели към него с цел продажбата им? ...
Шофьорски отново възнегодувал и пак получил документ, че отказва да попълни това и приема, че стълбът е бил в прекрасно състояние и не е имал проблем да изкара така още дълги години без да бъде сменен. Накрая попитал колко биха му дали. Детайлинов взел калкулатора си, засмятал нещо и накрая заявил:
- 1,01 лв.
- Само толкова ли?
- Само толкова? Вие сте блъснал дърво, за което не се знае да е имало някакви здравословни проблеми преди това. Според точка 16.3 в договорът ви това занижава базисното обезщетение с 60%. Освен това то е паднало върху стълб, който също не е известно да е имал някакви други грижи, преди вие да му стоварите това дърво на главата. Ето ви още 20% намаление според точка 17.9! Можехте да си помогнете, ако птицата е действала преднамерено или поне е била болна, което оправдава това нейно действие. А сега излиза, че тя го е направила случайно или по-лошото - имала е договорка с вас! При първото дружеството (както и вие) не носи вина, че поради злощастно стечение на обстоятелствата е нацелила точно вашето предно стъкло, но при второто ви глобяваме с 19,9 % заради подозрения в опит за застрахователна измама (тук прилагаме текста на точка 20.1). Предвид нежеланието ви да издадете лични детайли или данни за птицата, чрез които да я намерим и разпитаме дружеството решава, че сте действали в комбина и тя ви е съучастник. Все пак не можем да го докажем, но подозрението е достатъчно, за да ви наложим тази глоба и така остават именно толкова - 1,01 лв!
Тук Шофьорски напсувал здраво служителя, казал му какво да направи с този лев и една стотинка и си тръгнал бесен. А застрахователят заживял щастливо преди следващия клиент да влезе през вратата, защото никога не знаеш дали той няма да има основание за по-сериозно обезщетение!"

No comments:

Post a Comment