Sunday, September 14, 2014

Какво е нужно?

Здравейте! Получих няколко гневни оплаквания, че не съм направил достатъчно, за да помогна на безработните у нас. Тъй като още нямам пари да създам собствена фирма или да купя вече съществуваща, единственият вариант за още помощ беше да разпитам някои хора какво е нужно, за да се занимаваш с това, което правят те. Водете си записки и дано намерите начин да работите нещо напук на нежеланието на кандидат-работодателите да ви го позволят!

1. Художник - може да не е професия-мечта за феновете на бързото забогатяване поради факта, че обикновено след смъртта си е по-ценен (както и творчеството му), но нямаме време за капризи. Затова попитах Руслан Топничетков какво е нужно, за да станеш художник:
"Виж сега, обстановката тук е идеална за хора на изкуството! Наоколо е пълно с пейзажи за рисуване. Когато ти омръзне, можеш да рисуваш и голи портрети. Кеф ти прерисувай някоя от снимките на знаменитости, които изтекоха от iCloud, кеф ти си потърси модел сред нашенките. Покрай клиповете на чалгаджийки и други "музикални таланти" в страната немалко жени вече се събличат в движение, за да не пропуснат шанса да влязат в някой такъв. Е, трябва да похарчиш луди пари за платна и други консумативи като специални бои и четки, но иначе си заслужава!"
2. Работник във ВИК или пътно строителство - тук се допитах до Асфалтин Каналджиев, който се оказа експерт и по двете теми:
"Какво е нужно ли? Почти нищо! Само научи най-общо как функционира канализацията. Защо най-общо ли? Да не мислиш, че това е еднократен изпит? Ако нещо си оплескал, ще можеш да го поправиш, когато насред улицата изригне гейзер или просто водата потече мирно и тихо извън тръбите. За пътното строителство също не ти е нужно много, а и критериите за подбор на персонал не са завишени. Щом мен ме взеха, смятай! Най-важното е, че не боравиш със срокове! Ако в Холандия например поправят малки участъци и то за кратко време, тук спокойно разкопаваме 3-4 улици и ги поправяме както се казваше в един виц със скорост "нещо средно между Маняна, Яваш-яваш и Инш Аллах, но без усещането за бързане и припряност".
3. Политик - това май е най-желаната професия напоследък. Нека чуем Тодор Празнодумски (няма да ви кажа от коя партия е той, за да не стана като политик, който плаши децата в училище с бъдещата им роля в изплащане на заемите, които е взело сегашното управление на страната):
"Първо намираш партия, която да те приеме. Не е трудно, защото напоследък търсят нови лица със старите качества и ако се докажеш като такъв, вече си вътре. После научаваш наизуст всички актуални обещания чрез преглед на предизборни кампании от последните 10 години. Смяташ, че ще има излишна информация ли? Не, видеата са напълно актуални, понеже в последните 10 години нито един от тези проблеми не е решен! :) Добра идея е и да нямаш провинения - така или иначе опонентите ще ти намерят, но поне ще можеш да докажеш, че са фалшиви, а ако си сгазил лука наистина, после иди доказвай, че дори не си доближавал градината!"
4. Полицай - допитахме се и до Иван Палкаджийски:
"Значи, твърдят, че полицаите сме тъпи, но т'ва не е верно! За да станеш полицай, се изискват множество качества и подготовка, която не е нужна, за да продаваш цветя да речем. Дори за обикновен катаджия е нужно да борави с радара, да може да сравнява (как иначе ще знае, че скоростта е превишена?) и т.н. Трудно е да станеш полицай, защото напливът е горе-долу същия като за политик. Просто се откажи!"
5. Писател - тук като авторитет ще се изяви Димитър Романичев:
"То напоследък е лесно да си писател. Почти всичко, което напишеш вероятно ще бъде филмирано, защото кинаджиите са изпаднали в някакъв хроничен глад за идеи. Само трябва да можеш да напишеш нещо, което да притежава сюжет и да опишеш героите така, че да помогнеш на вече споменатите при избора кой да ги играе - Калин Врачански, Елена Петрова или Асен Блатечки. Предвид нивото на населението не се притеснявай да добавяш съчетания и думи като "Бах мама му!", "изглежда като герой от Сървайвър" или "изгониха го от Фейсбук, щото не се вписваше в колектива". Ако от издателството не решат да се правят на сноби, читателите ще бъдат възхитени!"
6. Актьор - след разговор с Вероника Сценичнотрескова и като извадихме плача и оплакванията, остана това:
"Никой не ни брои за живи! Щом се налага да рецитират Ромео и Жулиета на фона на някаква модерна музика, че и с ДиДжей в рекламата... Добре, че правят "Нощ на театрите", защото иначе щяхме да бъдем напълно забравени! Май ми е време да вляза в някой "Биг Брадър", че да си уредя участие в поне 10-на ТВ предавания за интервюта и поне един филм или сериал!"
7. Певец - за финал, защото стана доста дълго да видим какво мисли Микрофон Хаджинотев за нужното, за да станеш певец:
"Първо - записваш се за участие в "ХФактор", "Гласът на България" и всеки певчески конкурс на "Шоуто на Слави" у нас. Второ - демонстрираш завиден непукизъм, ако гласът ти е нещо средно между сърдита мечка и котка, която я дерат в близост до някой, който скърца с нокти по стъкло на някаква фабрика. Ако не спечелиш конкурса, то поне някой ще те вземе заради поведението ти пред публика, а за гласът днес има плейбеци и какви ли не чудесии. Няма страшно! Как мислиш, че още не свършиха кандидатите за певци у нас, а не повтарят стари такива? Просто идват и такива, които могат да пеят толкова, колкото аз да сглобявам бойлери. :)"

Това в комбинация с нашето "Интервю за работа" би трябвало да ви помогне, ако не сте от тези, които чакат работодателя да дойде у вас и да ви почерпи кафенце, ракия и шопска салата, докато ви умолява да работите за него срещу минимум 1000 лв месечно. (заплатата подлежи на договаряне). Спокоен съм, че и аз дадох своя принос в борбата с българската безработица! А сега ме извинете - отивам да чета обяви! :(

No comments:

Post a Comment