Friday, August 18, 2017

По следите на позитивното мислене

Първо напомням, че все още търсим първа дама на блога. Знам, че без заплата не сме толкова привлекателни, но пък помислете, че ви спестяваме изискванията за опит, завършени курсове по механика, английски, сглобяване и разглобяване на компютри и ядрена физика, както и препоръки от предишен работодател, за да получите длъжност от рода на продавач в магазин, но с по-модерно наименование, взето назаем от английския език. Кога друг път ще получите своята малка победа над работодателите, мили дами? Чакаме всички смели кандидатки да заявят желанието си за участие.

А сега по същество! Напоследък има някаква мания: да търсиш хора, които гледат позитивно на живота. Тя върви в комплект с твърдението, че всяко събитие е неутрално и ние решаваме дали ще е добро или лошо. Реших да опитам и аз какво е позитивно мислене, но тъй като напоследък не мърдам от плажа и не ми се случват кой знае какви неща, трябваше да помоля един случаен минувач да ми разкаже за живота си, за да погледна позитивно на историята му. Е, същият първо ме молеше да не го обера, последва падна преследване през няколко улички, докато разбра, че не го търся с такива намерения. След това ме попита дали не ме праща Валери Симеонов - не разбрах защо го интересува, но явно въпросният често се появявал на морето през тези дни, доколкото разбрах от него. Ама колко са недоверчиви тези курортисти! Ето кратък позитивен оглед на последните няколко седмици от живота на лицето, пожелало анонимност и поради тази причина ще го назовем с китайското му име Не Къв Там:

Г-н Там станал рано сутринта и влязъл в банята, за да разбере, че няма вода. Нищо, тъкмо няма да рискува с радиоактивна вода (кой знае дали само в Хасково я имат). То и паста за зъби нямал, ама и това не е болка за умиране. Знае ли човек какви неща слагат в нея? Току-виж проговори чужд език от съставките й. Отишъл да се облече с нещо като за навън, но установил, че дрехите му още съхнели, а госпожа Там не била наоколо (работи от рано, жената). Нищо, в тази жега ще изсъхнат сами, а и така или иначе ще се изпоти неколкократно навън - защо е целият този труд да са сухи в началото? Облякъл ги така, както са и тръгнал да излиза. Отворил вратата и видял, че някой бил нарисувал небезизвестния Кънчо на вратата му (или негов роднина - не бил виждал учебник тези дни и не помнел как изглежда оригинала). Нищо, нека упражняват креативното си мислене и да изразяват себе си! Г-н Там излязъл и пред блока видял защо няма вода - точно до колата му бил изригнал огромен гейзер в резултат на спукана тръба. Идеално - хем ще му измие колата, хем ще може да си измие зъбите на връщане, защото все още нямал паста.

По пътя към офиса две тухли го ударили съответно по крака и по ръката. Нищо, важното е, че има цял ден да го отболи! А ако е нещо счупено, ще може да нахрани някой гладуващ ортопед. Влязъл в офиса и там шефът му заявил, че от утре е безработен, защото работа ще започне току-що изритания от ВУЗ племенник на зетя на шефа. Нищо, добре е младежката безработица да намалява! Г-н Там тръгнал към магазина за паста (и нещо, наречено Джони Уокър, но не ми стана ясно какво общо има то с миенето на зъбите). Точно на влизане видял някакъв човек с чорапогащник на главата, който бягал към вратата. Сигурно закъснявал за работа. При разминаването им чорапогащникът се закачил за касата на вратата и паднал. Г-н Там най-вежливо му го подал, а той му благодарил като го ударил с някакъв пистолет по главата, на сантиметри от слепоочието. Нищо, нали не е уцелил слепоочието! А и едва ли е искал да го удари. Просто в бързината е объркал ръката и вместо да го потупа с другата ръка по рамото го е ударил с тази по главата. А пистолета ли? Вероятно е воден.

Няколко часа по-късно г-н Там се събудил в болницата. Оказало се, че е припаднал след удара. Важното е, че се е събудил! Според лекарят са му правили някаква операция. После се оказало, че е грешка. Е, те спасяват човешки животи - случва се да правят грешки заради умората! Операцията била кастриране. Нищо, тъкмо ще може да спести парите си за нещо друго, а и сирачета чакат осиновяване. Защо да бъде егоист? Прибрал се у дома, а там видял бележка от жена си: "Напускам те заради съседа Трайчо. С него имаме връзка от години (всъщност започнахме я ден след като ти ми предложи) и децата му не са от покойната му съпруга, гледани известно време от баба им и дядо им преди да ги пратят на него, а от мен. Гледаше ги той, за да не стане скандал, но вече ще се съберем." Г-н Там бил силно потресен, но вероятно от щастието на тези отдавна чакащи шанс да бъдат заедно влюбени хора и семейството им, което вече ще бъде реалност. Той отишъл в близкия бар, за да се напие (несъмнено от щастие), но се оказало, че Трайчо работи като барман точно там. Е, тъкмо идеален случай да му пожелае здраве и щастие! Докато пиел, чул, че банката със спестяванията му фалирала, а хазяинът му възнамерява да го изгони, защото е обещал апартамента на някаква студентка, която щяла да му плаща по различен начин. Какъв прекрасен ден! От раз г-н Там се оказал предпазен от покваряване (парите покваряват, мили читатели), а и щял да направи някаква промяна в живота си. Пък и икономиката се развива - измислят нови начини за разплащане! Г-н Там спал под един мост, защото не можел да се прибере вкъщи в това състояние, но това било прекрасно, защото трябвало да свиква да не спи в квартирата и така да приеме по-лесно промяната.

Г-н Там се събудил и обикаляйки улиците срещнал бивше гадже, с което си припомнили миналото и логично завършили с нагледна демонстрация на някои ТВ програми, излъчвани след 00 часа. Нищо, нали вече бил кастриран - нямало да се чуди дали е бременна, но пък можел да си припомни хубавите моменти от миналото си. Той си намерил квартира - е, вярно, че до летището и имала дървеници, хлебарки, щурци, гъсеници, май дори видял анаконда в тоалетната, но тъкмо ще изучи биологичното разнообразие в България, а и самолетите го будели за интервютата, на които вече се налагало да ходи. След 3 седмици бившата му приятелка звъннала, за да го уведоми, че е бременна от него. Той ѝ обяснил, че това няма как да е истина и разказал събитията в болницата. Нaложило се дълго да успокоява жената, която не виждала позитивното - все още можела да се наслади на мистерията да открие бащата на детето си. Щом научи кой е, вече няма да е толкова пленително. Г-н Там излязъл навън и видял вестник със статия, че лекар от града източвал здравната каса с фалшиви операции. Това бил лекарят, който го оперирал в началото на историята, а са го хванали точно покрай тази операция. Е, явно и той ще стане баща след като жена му вече имала няколко деца от съседа! Само дано еуфорията от бащинството да не го накара да звънне твърде бързо на бившата си, защото така пък ще сложи край на мистерията, която сега тя има за разрешаване. А и ако е достатъчно добра в загадките, тя ще научи отговора сама. Това ще повдигне самочувствието ѝ и ще я накара да повярва в уменията си, което е ценно за съвременните жени в условия на еманципация и постоянна борба. Въобще колко много хубави неща в рамките на толкова малко време!

За финал ще кажа: ако ви се случи нещо лошо, значи не мислите достатъчно позитивно. Позитивните хора нямат лоши събития в живота си, както и не четат лоши публикации. Затова сега всички позитивни читатели и читателки на историята ми ще я харесат. Как да не харесаш нещо толкова позитивно и невероятно, истинска съвременна класика? Вечните недоволковци пък ще пропуснат бутона за харесване, но те са отделен случай!

No comments:

Post a Comment