Sunday, June 1, 2014

Да бъдеш или да не бъдеш... дете?

Първо искам да честитя Първи юни на всички празнуващи днес! Дано бъдете щастливи през остатъка от детството си, което за съжаление продължава точно определено време и няма как да ви пожелая "за много години"!

Днес ще се спрем на предимствата на това да бъдеш дете. Ето някои от тях:
1. Разполагаш с наистина много свободно време, защото нямаш шеф, съпруга или деца.
2. Не ти се налага да се бръснеш/епилираш.
3. Не е важно как ще бъдеш облечен за снимки - колко родители снимат бебетата си голи!
4. Не ти се налага да се чудиш защо жените/мъжете не те харесват, какво им е на представителите на противоположния пол и едва ли имаш представа какво е самота.
5. Училището дълго време ще е нещо като Торбалан за теб - плашат те с него, но няма да се срещнете очи в очи.
6. Ако ритнеш топката в нечий прозорец, друг ще плаща щетите.
7. Ако тичаш навън и крещиш с цяло гърло, никой няма да те нарече ненормален.
8. Основната ти задача за деня е да измислиш по-хубава игра от досегашните или да повишиш забавлението, което ти носи някоя от предишните.
9. Не те вълнува, че Мимето от втория етаж носи същия цвят памперс като теб.
10. Ако те спипат да си играеш с кукли, никой няма да се учуди защо го правиш. Ако майка ти или баща ти бъдат сгащени в същото положение, Господ да им е на помощ!
11. Ако се държиш лошо, обикновено хората обсъждат лошото възпитание, което са ти дали родителите ти.
12. Рекламите по телевизията за удължаване на разни неща не ти говорят абсолютно нищо. Както и доста други реклами.
13. Никой няма да ти се скара, ако цял месец седиш на компютъра и не получаваш заплата за това. Неща баща ти се опита да направи същото!
14. Можеш да се обличаш в нелепи костюми като детето от онази реклама на лекарство за деца, което е дегизирано като динозавърче и никой няма да ти се скара.
15. Дори да не излезеш навън в смокинг и изобщо в някакво официално облекло, това няма да бъде повод за драма.
16. Не губиш между 10 и 30 минути на излизане за грим и тоалет.
17. Можеш да предизвикаш ПТП с комиончетата си играчки без да се разправяш със застрахователи, полицаи и недоволния шофьор на блъснатата кола.
18. Ако погледнеш достатъчно мило възрастните, може и да ти се размине скандала.
19. Никой не очаква от теб да прекараш повече от 10 минути на едно място, със сериозно изражение и мълчалив.
20. Не ти се налага да обясняваш на твърдоглави фенове на някой футболен отбор, че бялото не е черно.
21. Темата политика ти говори точно същото което и въпроса за пренаселването на планетата и ресурсната ограниченост в условия на все по-засилена урбанизация - т.е. нищо.
22. Не ти задават въпроси уловки като "Дебела ли съм?", "Обичаш ли ме още?" и "Достатъчно лоялен ли си към нашата фирма, за да ти възложа нещо по-специално?"
23. Имаш поне 100-на причини за истеричен смях в повече отколкото възрастните.
24. Ако ти си момченце и се усмихнеш на момиченце, няма да те зашлевят, да ти се скарат или да те съдят за неуместно поведение и тормоз.
25. Обикновено друг избира дрехите ти. Като бебе дори се случва друг да ти дъвче храната. Изобщо голям мързел си, но никой не се възмущава от това.
26. Когато станеш и проходиш на два крака, всички ти се радват. Когато за пръв път проговориш, пак същото. По-късно обаче не се впечатляват освен ако не се разходиш по лунната повърхност и не изрецитираш Теорията на относителността или принципите на Нютон.
27. Пропуските в общата ти култура се приемат като нещо нормално и никой не те нарича неграмотник, ако още не си прочел "Под игото" или "Клетниците".
28. Четенето ти е по-лесно отколкото при възрастните, защото голяма част от книжките ти е покрита с картинки.
29. Можеш да оцветяваш специални книжки с флумастери, цветни моливи или маркери вместо да търсиш специални бои, специални платна и четки от точно определен материал като батковците, които ще стават художници.
30. За разлика от по-възрастните отдавна си спрял да четеш това, защото не си успял да се концентрираш толкова дълго върху този текст.

В заключение ще напиша, че е хубаво да бъдеш дете. Но нека бъдем наясно: ако някой от вас се вдъхнови и реши да пълзи на четири крака или да остави лигите да текат от устата му, няма да се върне в детството! По-скоро ще остави сериозни съмнения за психическото си здраве. До следващия път!

No comments:

Post a Comment