Friday, December 19, 2014

Като кралете

Здравейте, днешният маратон на публикации продължава. Приемете необичайната бройка като компенсация за отсъствието ми, както и подранили коледни подаръци за читателите на блога. Сега ще ви разкажа една история, която не съм научил лично от главния герой в нея, а от приятел на неговата настояща съпруга, която пък я е чула от мъжа си, докато той говори на сън. Ето я и нея:

"Недодялко Простодушков бил обикновен човек - ходел на работа, пазарувал с намаление на разни промоции с цел пестене на пари и веднъж в годината си позволявал да пийне нещо (пак от липса на пари, а не заради някакво желание да бъде почти пълен трезвеник). Един ден обаче се оказало, че рода Простодушкови не бил чак толкова обикновен. Потърсили го от монархия на име Забутанистан със столица Някъдеситам. Визитата била от тамошен големец на име Пачкоброй Задоволников, който му разяснил, че Недодялко всъщност бил роднина на бившия крал Великомонарх Властолюбев и не просто някакъв роднина, а наследникът на престола, защото останалите претенденти не били живи или по никакъв начин не искали да управляват поради свои си причини. Още по-хубаво било, че езикът там бил почти същия като българския и той не се налагало да учи чужди езици. За кратко време нещата се развили динамично и той попаднал в неговото собствено кралство. Как звучи само, нали? Набързо му спретнали някакво въвеждащо обучение в комплект с церемония по коронясване и той вече можел да управлява.

Няма да ви описваме ентусиазма, с който бил изпълнен нашия човек. Не всеки ден ставаш крал. Още от първия му ден обаче той започнал да ниже гаф след гаф.

Ден 1 - Излязъл да поздрави народа си и забравил как да се прибере в двореца.
Ден 2 - Решил да празнува Никулден без да знае, че в страната му било забранено да се яде риба или изобщо да се говори по тази тема. По-късно в опита си да се извини за гафа обидил херцогинята на графство Ощеединпущинак чрез споменаване на факта, че бръчките на лицето й също са грешка, но са по-трудни за оправяне от неговия гаф. Накрая случайно разпалил отново утихналата преди два дни хилядолетна вражда между родовете Войнелюбови и Страшнозаядливчийски, което довело до бой в двореца и трудности при събирането на данъците поради категоричния отказ на двете фамилии да плащат данъци в един и същ ден въпреки настояването на придворните, че денят за данъци тук е само един и няма такава практика да се разделят плащанията.
Ден 3 - Ставайки от леглото настъпил придворната котка, което се смятало за лоша поличба. Наистина била такава - наложило се да го гипсират, а в страната в момента нямало практикуващ ортопед, тъй като предишният крал ги забранил със закон заради зле свършена работа от един такъв по крака на Негово Височество (според клюките било заради задявката на ортопеда с жена му, но официалната причина е изложената по-горе)
Ден 4 - на тържествения прием по случай встъпването си в длъжност Недодялко се опитал да сервира лично и то в изключително рядък и скъп порцелан. След забележката, че го е изцапал той се опитал да го измие и да изжули някои по-упорити петна с телче за съдове. По време на вечерята постоянно бъркал името на ястието "Придворна изгратенячка" като заменял третата буква на втората дума със предишната в тамошната азбука, която била досущ като нашата - имала само 3-4 букви в повече, но те били след Ж.
Ден 5 - дал амнистия на няколко души, които упорито го молели за това. После се оказало, че амнистия не значело "мистрия", както си мислел той. Освен това въпросните били видни антимонархисти в страната, лежащи в затвора заради опит за убийство на предишен монарх.
Ден 6 - нямало никакъв гаф. Причината била, че кралят прекарал деня предимно в леглото си.
Ден 7 - изказване на кралят предизвикало масова паника. Причината била, че на тукашния език имало различие с българския и фразата "Искам една чаша мляко!" означавала нещо като заповед за въвеждане на нов данък. За да не стават обърквания, трябвало да се казва "Искам ТОЧНО една чаша мляко!", чието значение е именно това, което си мислите. След множеството гафове (включително предупреждение за обявяване на война от страна на съседен Позабутанистан заради изказването на краля за евентуални териториални претенции към тях (в оригинал "Тук нямате ли площи, които стават за засяване на ориз, защото ми се е приял такъв?" - такива имало само във въпросната монархия, а тя категорично не позволявала търговия с Забутанистан или ползване на нейни територии за каквато и да било цел поради договорка, която съществувала от 10 години и била резултат от предишната война между двете кралства) висшите царедворци се събрали и решили, че кралят трябва да абдикира или да бъде свален с преврат. Кралят на свой ред избрал първото. Поради липсата на пряк потомък решили и да се откажат от монархията. Така Недодялко Простодушков управлявал само 7 дни. По тази причина жена му е научила историята нощем след слушане на това, което той говори по време на съня си. Недодялко се срамувал от това и по никакъв начин не смятал да го споделя с когото и да било."

No comments:

Post a Comment