Friday, October 6, 2017

Човешко-животинската еволюция

Здравейте, уважаеми читатели! Отдавна се лансира теорията, че сме еволюирали маймуни. Интересна теория, но нещо ѝ липсваше. Как маймуните са се сдобили с някои качества, които не са тяхна запазена марка? Когато човек търси отговор, го получава! А отговорът е, че всяко животно е еволюирало и няма такова нещо като еволюция само на маймуните. Е, избрали са общ външен вид, защото го смятат за най-приспособен за условия на дадена част от Земята и планират съжителство с останалите еволюирали (колко му е да се люлееш на лиани в джунглата като Тарзан, ама ти се приисква да имаш и компания за разговори, а атмосферата да не е толкова дървена). Вместо да броите маймуните и да се чудите къде са еволюиращите/защо няма допълнителни липсващи такива, гледайте цялото животинско царство, защото кой знае кое животинче еволюира в този момент и така поне милиони и повече години (процесът е бавен, затова не очаквайте да забележите незабавна промяна като в холивудска фантастика)! Нека ви помогнем да разберете произхода си, ако още се чудите:

1. Вие умеете да се смесвате с тълпата и никой не усеща присъствието ви. Така е, защото вие сте бивш хамелеон.
2. Вие притежавате невероятен инат и можете да се инатите по-дълго, отколкото най-добрия пияч да пие алкохол? Значи сте бивше магаре.
3. Вие сте много хитър и коварен? Вероятно сте лисугер или лисица.
4. На вас ви харесва мръсотията и буквално можете да се заровите до ушите в кал? Значи сте бивше хипопотамче.
5. Много държите да отстоявате територията си пък дори тя да е кутия от обувки? Не усещате ли връзката си с котките?
6. При определени обстоятелства бихте сдъвкали опашката на първия срещнат или поне ще го поставите на мястото му? Значи сте бивше прасе.
7. Опитвате се да пеете, но от устата ви излиза звук, подобен на виене? Това ви прави дистанцирани от иначе възпитаните ви спътници, които са намерили 1000 начина да опишат музикалните ви умения? Вие сте вълк, а отскоро и единак.
8. Вие сте лоялни, сякаш залепени за любимия човек и изпитвате непреодолимо желание да го целувате по лицето? Вероятно сте бивше куче.
9. Имате вътрешната нужда да се смятате за цар на животните? В свободното си време сдъвквате вербално всеки, който според вас пасе трева? Лъвчета, гордейте се със себе си!
10. Любимото ви занимание е да лежите някъде? Е, и ленивците трябваше да продължат напред!
11. Щом видите храна, някак магически залепвате за нея. Като бонус имате постоянно желание да се въртите около останалите и почти ги влудявате? Вие сте бивша муха.
12. По природа обичате обикалянето от цвят на цвят? Елате насам, мили пчелички!
13. Сякаш инстинктивно подушвате кръвта и тя ви кара да видите какво става на съответното място? На батко милите акулки!
14. Казват за вас, че вятър ви вее на бял кон? Почти познаха - вие сте свободен жребец и не сте разсеяни, просто сте над дребните неща и препускате на воля из този свят!
15. Вие обожавате да правите всякакви забавни неща и да разсмивате околните? Приисква ви се да се покатерите на някое дърво и бананите ви изглеждат подценявани? Добре, вие наистина сте бивши маймунки!
16. Вие обожавате да летите? Е, уточнете на каква височина, с какво бихте се хранили и други детайли, за да знаем от кой вид птици произхождате! Не е като да са един или два!
17. По цял ден се киприте и после разпервате опашка... т.е. се гледате в огледалото и въздишате? Вие сте малки паунчета.
18. Събуждате се толкова рано, че дори Слънцето ви гледа с недоверие по цял ден? Искате да разсъните дори най-големия дремливец? По-сигурно от това няма накъде - вие сте петли!
19. Към края на годината се унасяте и сякаш спите, докато пролетта ви разсъни? Малки, сладки мечета!
20. По нощите ви се приисква да запеете? С или без музикален съпровод - все едно! Вие сте щурци!

Сега ще разочаровам читателите на блога: няма да изброя всички животински видове на планетата Земя! Колкото и да съм многословен, нито ограниченията на блога за дължина на публикация, нито вниманието на читателите ми го позволяват. Ако не попадате в никоя от тези категории, проучете кой вид най-много прилича на вас!

И не се тревожете - какво по-хубаво от това да сте уникални, а не бледо копие на някого? Всички имаме подобен външен вид, но всеки е една уникална Вселена от качества, предпочитания и знания. Ако за един е важно да пие кафе сутрин, да бъде винаги точен и да знае колко секунди има в един час, друг пък държи на свободата си, редовно закъснява, но пък знае как да разбие диня на дребни парченца само с помощта на някакво сечиво и определен брой замахвания. Трети пък се смее на първите двама и интересите им, четвърти на тримата преди него и така нататък. Но каквито и да сте, важното е да бъдете себе си - дори да имате чувството, че не си струва.

П.С. Авторът на статията не претендира за научната й стойност и въобще не държи да получава както Нобелова, така и Анти-Нобелова награда. Ако обаче решат да му дадат награда за най-забавен блогър, ще се замисли.

No comments:

Post a Comment